Ana Sayfa Niçin Next? Satın alırken nelere dikkat edilmeli Ürünlerimizi hakkında detaylı bilgi alın Nem ve rutubet hakkında bilinmesi gerekenkler Sıkça Sorulan Sorular
 
 
  NEMLİ ORTAM  
 

Soğuk ve yağışlı mevsim geliyor. Yoğunlaşma pencerelerimizde düzenli olarak görülmeye başlayacak ve arabaların üzerini kaplayacak. Romantik ve çekici görünse de nem ilişkili hasarlar ev sahiplerine her yıl önemli malı kayıplara yol açacak masraflar çıkartmaktadır.

Yoğunlaşma kışın neden daha fazla görülür?

Yoğunlaşma havada bulunan nemden kaynaklanır. Hava her zaman belli bir oranda nem içerir, nemin etkisi çoğu zaman sıcaklığa bağlıdır. Bu da demektir ki soğuk bölgelerde veya sıcaklıkta bir düşüş olduğunda, hava içerdiği bütün nemi barındıramaz ve yoğunlaşma veya nem noktaları olarak geride bırakır.

Bu demektir ki iç mekanlarda soğuk bölgeler nem ile ilgili problemlerden daha fazla etkilenir. Bu bölgeler nemin daha çok yüksek ihtimalli oluşacağı yerlerdir. Pencere camları ve çerçeveleri gardropların arkası yalıtımı olmayan dış duvarlar ve tabanlar en çok problem görülen noktalardır.

Evlerde problem, dışarı atılandan daha çok nem üretildiğinde, yoğunlaşma oluşana kadar göreceli nem artar. Yüzey ısısı düşük olduğu için yoğunlaşmanın ilk görüleceği yerler camlardır. Camlardaki bu yoğunlaşma evdeki aşırı nemin göstergesidir. Duvarlar ve yerlerde bu yoğunlaşmadan aynı derecede etkilenebilir fakat bunlar çok dikkat çekmeyeceğinden bu problemler gözle görülebilir siyah nem noktaları oluşuncaya kadar fark edilmez.

Nem sağlığınız ve eviniz için çok büyük tehlikedir. Bu evdeki yüksek nem seviyelerinin işareti olduğundan, romatizma, astım ve alerjiden şikayetçi olanlar aşırı nemim etkilerini çok kısa zamanda olumsuz şekilde hissedecektir. Nem ayrıca aşırı nemli iklime sahip ülkelerde 1 yıl içinde evlerin tamiri için harcanan paraların önemli nedenlerinden biridir. Evi yeniden dekora etmek, yeni pencere çerçevesi kullanmak nem problemi görülen evlerde sık sık yapılması gereken tadilatlardır. Bununla birlikte duvarların içine çatıların ve tavanların içine işlediği için çok daha önemli hasarlara neden olabilir ve sonuç olarak da bu tür deformasyonların tamiri çok büyük harcamalara neden olabilir.

Nem ve nemle ilgili hasarı engellemek için neme dayanıklı yapı ve yalıtım malzemesi, nem alma cihazı ve iyi hava sirkülasyonu çok önemlidir. Eğer evinizde neme karşı bu tür önlemler bulunmuyorsa bir inşaat uzmanı ile bahsedilen önlemlerin nasıl uygulanacağı veya kullanacağı hakkında bilgi alın.

Unutmayın binalar nefes almalıdır. Su bütün inşaat malzemelerinin doğal bir parçasıdır. Eğer dış ve iç yüzey sızdırmazlık sağlanılırsa dışardan gelen suyun önü büyük ölçüde kesilir ancak evlerin doğal yoldan havalanması da büyük ölçüde engellenir.

Kimler etkilenir?

Nem problemleri en çok eski evlerde ve ailelerde daha hakimdir. İngiltere de ki evlerde yaptırılan bir araştırmada 1919 tarihinden önce yapılan evlerin %25'ı direkt su girişinden kaynaklanan nem problemiyle karşı karşıya. Bu demek değildir ki problem eski evlerde olur, dikkat edilmediğinde aşırı nem zamanla kaçınılmaz bir şekilde günümüz evlerinde de tahribat oluşturarak pahalı masraflara neden olur ve evin değerini düşürür.

Ev halkının sayısı ile nem kaynaklı problemlerin arasında bir ilişki vardır. Uzmanlar iddia etmektedir ki üretilen nem miktarı ile modern evlerden çekilen nem oranını arasındaki bağlantıyı kanıtlamaktadır. Çift cam, iyileştirilmiş yalıtım ve diğer enerji koruma önlemleri ile günümüz evleri kapalı kutu haline gelmektedir ve bu durum ev ortamında oluşan nemin dış ortama atılmasını engeller.

Nem aşırı nemli iklimlerde çok fazla sayıda ev halkını etkiler ve milyonlarca dolar hasar oluşmasına neden olur. Bu engellenebilir bir durumdur. Çamaşır makinalarınızdan ve kurutucularınızdan çıkan nemi ev dışına atmaya çalışın. Duvarları ve tavanları delik ve benzeri hasarlar için kontrol edin, borular ve muslukların kapatıldıktan sonra damlamamasına dikkat edin. Bir nem alma cihazı yardımı ile nem seviyesini kontrol etmek ve hava sirkülasyonunu sağlamak kolay ve ucuz ikinci bir adımdır; bu aynı zamanda evinizin ısınmasına da katkıda bulunacaktır. Neme dayanıklı inşaat malzemeleri de çok tavsiye edilmektedir fakat bunlar daha fazla yatırım, zaman ve profesyonel yardım gerektirecektir. Bu önlemler evinizde hızlı bir şekilde ilerleme gösterecektir ve evinizin nemden kaynaklanan hasarlara karşı koruyacaktır.

Nem için nerelere bakılmalıdır?

  • Hava sirkülasyonun zayıf olduğu hava ceplerinde veya dış duvara yakın havalandırılamayan yerlere.

  • Duvarların ve tavanın soğuk bölgelerine.

  • Banyo mutfak ve yüksek nem üretimi olan bölgelere.

  • Dolaplar ve gardroplara.

  • Bina zemini ve tavanlara.

  • Duvarlarda kullanılan malzemelerin arasındaki bağlayıcı harçlara, taş duvarlardaki çatlakları kontrol ediniz.

  • Çatı döşemesinin hasarlı olup olmadığını kontrol ediniz. Su buralardan girebilir. Çatıdan akarak yerlerde birikebilir ve buradan akarak dış duvarlarla temas eder ve çürümesine neden olur.

  • Camlarını izolasyonunun iyi olduğuna dikkat edin. Kötü izolasyon buralardan yağmur suyunun ve dış atmosferdeki aşırı nemin girmesine izin verir.

  • Bütün su oluklarının ve tahliye bölümlerinin sızıntı, tıkanıklık ve taşma yapıp yapmadığını kontrol edin. Buralarda suyun birikmesi ve kalması duvarın veya zeminin suyu emerek nem oluşumuna neden olur.

Sorunlar

  • Duvarlarda, pencere eşiklerinde, halılarda, mobilyalarda ve tekstil ürünlerinde görsel deformasyon.

  • Kirişlerde, duvarlarda, çatılarda, tavanlarda, zeminlerde ve yalıtımda yapısal hasar.

  • Küf kokuşu vb. sorunlara sebebiyet verebilir.

  • Nem ve küf havadaki alerjenlerin artışına sebebiyet verir, ev toz akarları nemli ortamlarda daha çok bulunurlar ve küf sporları kaşıntının genel kaynağıdır.

Çözümler

  • Artırılmış hava sirkülasyonu

  • Havalandırma (ısı kaybına ve güvenlik hususlarına dikkat ediniz.) evin tamamında ve sürekli olmalıdır.

  • Neme dayanıklı inşaat malzemeleri

  • Ev genelinde ısıyı dengede tutun -aşırı nem iç ortamda gizli kalır bu da ilerde iç yoğunlaşmaya neden olur.

  • Nem alma sistemleri kullanmak.

 
İletişim Hattımız: Tel:+90 212 213 70 86 pbx Fax: +90 212 213 70 89